Concept

Swimrun is een sport die in 2002 in Zweden is bedacht door vier vrienden: Jesper en Mats Andersson, Anders Malm en Janne Lindberg. Op een avond daagden zij elkaar uit om zo snel mogelijk van het eiland Uto naar het eiland Sandhamn, niet ver van Stockholm, te zwemmen. Het duurde niet lang voordat Michael Lemmel en Mats Skotts de eerste zwemloopwedstrijd onder de naam Ö till ö (van eiland tot eiland) in het leven riepen, in 2006. Deze race van 75 km (65 km lopen en 10 km zwemmen) is de moeder van alle zwemlopen en de heilige graal van de zwemlopers geworden.

Het doel van deze multisportdiscipline is twee punten met elkaar te verbinden door middel van een parcours waarin zwemmen in open water en (trail)lopen worden afgewisseld. De deelnemers zwemmen met hun loopschoenen en kunnen gebruik maken van diverse zwemhulpmiddelen, maar zij moeten er rekening mee houden dat zij met al deze uitrusting zullen moeten lopen. De uitrusting die je bij de start bij je hebt, moet je namelijk tot aan de finish bij je houden. Hulp van buitenaf is niet toegestaan. De deelnemers moeten verstandige keuzes maken om snel en veilig vooruit te geraken.

Het is verboden om afval achter te laten. De organisatie is zeer strikt met dit verbod. Een persoon of team die iets op de grond gooit, wordt gediskwalificeerd. Er zullen verschillende middelen worden aangewend om deze race zo ecologisch mogelijk te maken, met een minimale impact of zelfs geen impact op de natuur.

Onze kernwaarden:

  • Solidariteit: tussen teamleden maar ook tussen teams
  • Respect: voor jezelf, anderen en het milieu
  • Samenwerking: tussen teamleden en tussen teams
  • Verantwoordelijkheid: zelf-arbitrage door de deelnemers